Završna konferencija  STIM-REI projekta Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju – Integracija mediteranske regije (STIM) na Sveučilištu u Splitu održana je u petak, 24. studenog,  na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu,.

Konferenciju je otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, a nazočili su prorektori prof. dr. sc. Igor Jerković i prof. dr. sc. Zoran Đogaš, čelnici sastavnica i sudionici projekta.

– Naša profesorica Vlasta Bonačić Koutecky nesebično prenosi svoje znanje koje je stekla u Berlinu na Sveučilištu Humboldt. Kroz naš Centar izvrsnosti njeguje interdisciplinaran pristup u području istraživanja vode, okoliša i nanotehnologije. Zaista smo ponosni na to što imamo jednu takvu osobu koja oko sebe okuplja mlade istraživače u STEM području – kazao je rektor poručivši da upravo ovakvi projekti doprinose razvoju našeg sveučilišta, grada, županije i države.

Prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky, voditeljica projekta, je predstavila ostvarene rezultate tijekom provedbe i planove za budućnost nakon čega je pet mladih znanstvenika: Željko PengaKrešimir DželalijaAntonija MravakRoberta Frleta MatasKatarina Kajan javnosti predstavili rezultate svojih istraživanja u području napredne tehnologije na nanoskali i u području vode i okoliša ostvarene tijekom provedbe projekta, uz najavu budućih planova u ovim istraživanjima.

Tijekom provedbe projekta, prema riječima voditeljice Bonačić Koutecky, dugotrajno je zaposleno više od 20 mladih istraživača (doktorandi i poslijedoktorandi), ukupno je sudjelovalo 65 istraživača, upisano je  više od 15 doktorskih studija te realiziran jedan dvojni doktorat u suradnji sa Sveučilištem u Lyonu.

Također, ostvareno je više od 10 međunarodnih suradnji kroz sporazume sa priznatim svjetskim sveučilištima i institutima, uključujući i sporazum sa Humboldt Sveučilištem u Berlinu. Na projektu je sudjelovalo više od 60 stranih suradnika sa svih kontinenata, publicirano je više od 100 znanstvenih radova, od čega 10 naslovnica, u visokorangiranim znanstvenim časopisima. Nabavljena je vrhunska istraživačka oprema, vrijednost 1,8 milijuna EUR, ostvarene su  značajne suradnje s gospodarstvom te provedene brojne diseminacijske aktivnosti.

Završetkom projekta i dalje se nastavlja znanstveno istraživački rad na ZCI STIM i razvoj karijera mladih znanstvenika, s naglaskom na daljnju primjenu istraživačkih rezultata, upravljanje inovacijama i transfer tehnologije te valorizaciju znanja kroz mogućnosti koje za istraživanje i inovacije nudi novi Program konkurentnost i kohezija 2021-2027 kao i brojni programi Europske unije.

Hvala svima koji su pridonijeli uspješnoj provedbi projekta STIM-REI.

Prenosimo dio atmosfere i poveznice na medijske objave.

 

https://arhiva.unist.hr/novosti/odrzana-zavrsna-konferencija-stim-rei-projekta-centra-izvrsnosti-za-znanost-i-tehnologiju-integracija-mediteranske-regije-stim