L’Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija 17. godinu zaredom nagradili su ukupno četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura. Jedna od ponosnih ovogodišnjih laureata naša je kolegica  Antonija!

Antonija Mravak je asistentica/doktorandica na Centru izvrsnosti za znanost i tehnologiju – integracija Mediteranske regije (STIM) pri Sveučilištu u Splitu na projektu STIM-REI (Research, Education, Innovation) K.K.01.1.1.010003 u aktivnosti IA Novi katalizatori za odvajanje i pohranu vodika bazirani na metalo-organskim mrežama. Antonija je u završnoj fazi stjecanja doktorata na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju Biofizika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Tema njezine disertacije je Dizajn novih heterogenih katalizatora za primjenu u obnovljivoj energiji temeljen na metalnim kvantnim klasterima unutar okruženja. Istraživanje se bazira na dizajnu novih nanostrukturnih materijala za proizvodnju te pohranu vodika, kao i eliminaciju ugljikovog monoksida. Također, s ciljem eliminacije ugljikovog dioksida, dizajniraju se materijali za njegovu pretvorbu u korisne produkte. Istraživanje doprinosi brzorastućem području nanokatalize što omogućuje razvoj novih rješenja za održivu budućnost. Više o Antonijinom istraživačkom radu na https://orcid.org/0000-0002-1252-7390

Nacionalni program stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad, a ujedno ih ohrabruje i potiče na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja.

“Impresioniran sam time što postoje vrijedne, savjesne, darovite mlade osobe koje strpljivo i samozatajno rade, što nas čini optimističnima u vezi razvoja društva u budućnosti. Danas smo naime svjedoci da u mnogim područjima pada kriterij stručne razine i profesionalne odgovornosti, a ove mlade znanstvenice to demantiraju. Ove stipendije značajno utječu na promjenu stereotipa i rušenje tradicionalnih predrasuda o ženskim sklonostima za neka zanimanja, a nagrađene su važne kao uzor, poticaj i poruka u društvu. One potiču mlade žene da se počnu baviti znanošću u današnje vrijeme estrade i spektakla kad znanstveni samozatajni rad nije popularan među mladima. Nadamo se da će ova stipendija biti poticaj mnogim mladim djevojkama da upišu fakultete prirodnih znanosti te da se nastave baviti znanošću. Nedvojbeno je da znanost treba žene”, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Programa.

Iskrene čestitke našoj kolegici Antoniji i svim dobitnicama!