Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 9. studenoga 2020. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2019. godinu.

Godišnjom nagradom za znanstvene novake u području tehničkih znanosti, nagrađen je član STIM-a dr. sc. Željko Penga s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Dr. sc. Penga se nagrađuje za značajan znanstveno- istraživački doprinos u području tehničkih znanosti, posebno za postignute originalne rezultate koji se odnose na područje matematičke i eksperimentalne analize vodikovih membranskih gorivih članaka i obnovljivih izvora energije. U 2019. godini dr. sc. Penga objavio je četiri znanstvena rada u uglednim svjetskim časopisima s vrlo visokim faktorom odjeka koji su dijelom nastali u okviru njegovog rada na STIM-REI projektu unutar aktivnosti IC. Također je u 2019. bio mentor studentskog tima koji je na međunarodnom natjecanju ESTECEO Academy Microgrid Design Competition osvojio 1. mjesto u konkurenciji 42 sveučilišta. Ostvario je i održava suradnju s više znanstvenika i ustanova izvan Hrvatske: Sveučilištem u Ljubljani, Tehničkim sveučilištem u Grazu, Sveučilištem Oxford i Sveučilištem Jiangsu. Sudjelovao je na nizu nacionalnih i međunarodnih projekata sa značajnim istraživačkim i znanstvenim doprinosom.

Iskrene čestitke dr. sc. Pengi na ovom priznanju uz čestitke laureatima u svim kategorijama!

 

https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/drzavne-nagrade/drzavne-nagrade-za-znanost/dobitnici-drzavne-nagrade-za-znanost/210