Novosti

Čestitke budućim mladim znanstvenicima!

Ove godine, 2021., usprkos poteškoćama s kojima su se suočavale škole tijekom pandemije COVID-19, rekordni broj od 289 timova koji predstavljaju 57 zemalja podnio je prijedlog za Međunarodno natjecanje srednjoškolaca širom svijeta u organizaciji CERN-a (Ženeva, Švicarska) . Od 289 prijavljenih, u uži izbor ušlo je 26 timova iz 22 zemlje.

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je prijedlog III. Gimnazije iz Splita izabran u uži krug izbora među 26 odabranih prijava za Osmo izdanje Beamlinea za škole (BL4S). Ocjenu i odabir izvršio je žiri sastavljen od uglednih znanstvenika iz CERN-a i DESY-a, kao i članova savjetodavnih odbora za istraživanje. Popis timova koji su dosegli završnu fazu postupka ocjenjivanja predstavljen je ovdje: https://beamlineforschools.cern/sites/beamline-for-schools.web.cern.ch/files/BL4S_results_2021.pdf

Od timova koji su ušli u uži izbor, dva tima bit će pozvana na DESY u rujnu kako bi izveli svoje eksperimente, a drugi koji su u užem krugu će dobiti komplet za izgradnju komore za oblak i komplet za sastavljanje alfa spektrometra čestica.

Tim splitskih studenata i mentora vodio je prof. dr. sc. Mile Dželalija, znanstveni voditelj elementa Edukacija unutar projekta STIM-REI na Centru izvrsnosti za znanost i tehnologiju STIM.