Naša kolegica, Marija Kvesić Ivanković, doktorandica na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju Biofizika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu uspješno je obranila doktorsku disertaciju pod naslovom:

“UTJECAJ PODMORSKIH ISPUSTA PROČIŠĆENE OTPADNE VODE NA STRUKTURU MIKROBNE ZAJEDNICE I REZISTOM PRIOBALNOG MORA”

u ponedjeljak, 18. prosinca 2023.,  na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu (A0-2), pred članovima Stručnog povjerenstva:

  1. doc. dr. sc. Ivica Šamanić, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu – predsjednik,
  2. doc. dr. sc. Marin Ordulj, Sveučilišni odjel za studije mora u Splitu – član,
  3. dr. sc. Slaven Jozić, znanstveni suradnik, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu – član,
  4. doc. dr. sc. Željana Fredotović, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu – zamjenska članica.

Mentorica i komentor:

izv. prof. dr. sc. Ana Maravić  – Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu

i prof. dr. sc. Roko Andričević  – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

SAŽETAK:

U sklopu ove disertacije istražen je utjecaj podmorskih ispusta na mikrobiom i resistom priobalnog morskog okoliša. Suvremena tehnologija, uključujući višeparametarske sonde i sekvenciranje sljedeće generacije (NGS), korištena je kako bi se pružile nove spoznaje o podmorskim ispustima kao epidemiološki važnim izvorima ali i žarištima onečišćenja okoliša rezistentnim bakterijama i genima antibiotske rezistencije. Analizirana je stabilnost vodenog stupca i njegov utjecaj na širenje efluenta, potvrđujući ulogu stratifikacije u održavanju efluenta ispod piknokline. Nadalje, naglašena je i korisnost korištenja sondi za opis i praćenje oblaka efluenta u stvarnom vremenu, kao i kod uzorkovanja morske vode. Paralelno, analizom metagenomskih podataka utvrđen je negativan utjecaj rada podmorskih ispusta na sastav mikrobne zajednice, a koji je doveo do širenja alohtonih i patogenih bakterija. Nadalje, u blizini podmorskog ispusta povezanog s otpadnim vodama bolnica grada Splita, identificirane su karbapenemaza-producirajuće Enterobacteriaceae, a po prvi put je identificirana i okolišna KPC- i OXA-48-producirajuća E. coli. Dodatni rezultati istaknuli su razlike u strukturi mikrobne zajednice između točaka uzorkovanja u neposrednoj blizini podmorskih ispusta u odnosu na kontrolnu točku koja nije pod utjecajem otpadne vode. Nadalje, integracija analize mikrobioma i rezistoma na temelju nasumičnog sekvenciranja (engl. Shotgun) metagenomskih uzoraka prikupljenih unutar uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i u blizini pripadajućih podmorskih ispusta, pružila je uvid u raznolikost bakterijske zajednice i gena antibiotske rezistencije, pri tome naglašavajući postojanost i ispuštanje gena antibiotske rezistencije u morski okoliš. Naglašavajući potrebu za holističkim strategijama, ovaj rad se uklapa i u ‘One Health’ koncept (Jedno zdravlje), prepoznajući i naglašavajući problem antibiotske rezistencije u okolišu.

 

Ponosni smo na našu Mariju koja je za ovo istraživanje nedavno dobila nagradu za najbolju poster prezentaciju na konferenciji Water Resource and Environment WRE 2023 u Japanu! Donosimo dio atmosfere ove izvrsne prezentacije doktorske disertacije koja se bavi važnom temom i izazovom za naše drušvo. Iskrene čestitke uz želju za puno uspjeha u daljnjem radu!